Uniunea Europeană va propune o nouă agenție de combatere a spălării banilor și a noilor reguli de transparență pentru transferurile de cripto-active.
Europa a fost supusă presiunii pentru a intensifica aplicarea regulilor de combatere a spălării banilor după ce mai multe țări au început să investigheze Danske Bank, o sucursală estonă, care a înregistrat peste 200 de miliarde de euro de tranzacții suspecte între 2007 și 2015. În lipsa oricărei autorități care să oprească aceste ilegalități, Bruxelles s-a bazat pe autoritățile naționale de reglementare pentru a-și aplica regulile, dar acestea nu au cooperat întotdeauna pe deplin.
„Spălarea banilor, finanțarea terorismului și criminalitatea organizată rămân probleme semnificative care ar trebui soluționate la nivelul Uniunii”, au spus documentele văzute de Reuters. Comisia Europeană executivă a Uniunii Europene propune o nouă autoritate anti-spălare de bani (AMLA) care va deveni „piesa centrală” a unui sistem de supraveghere integrat, format din autorități naționale.
„Prin supravegherea directă și luarea deciziilor față de unele dintre cele mai riscante entități transfrontaliere obligate din sectorul financiar, Autoritatea va contribui direct la prevenirea incidentelor de spălare de bani / finanțare a terorismului în Uniune”, au adăugat documentele. Totodată, va coordona autoritățile naționale de supraveghere și le va ajuta să își sporească eficacitatea în punerea în aplicare a regulilor unice și în asigurarea unor standarde de supraveghere omogene și de înaltă calitate, abordări și metodologii de evaluare a riscurilor.
O altă propunere ar introduce noile cerințe ale UE pentru furnizorii de servicii în cripto-active pentru a colecta și a face accesibile datele referitoare la inițiatorii și beneficiarii transferurilor în aceste active. Transferurile de astfel de active virtuale sunt în prezent în afara domeniului de aplicare al normelor UE pentru servicii financiare.