Țara se numără printre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene și, potrivit unui anunț oficial, va face trecerea la moneda euro în 2024. Timp de o lună de la adoptarea monedei europene, leva și euro vor circula concomitent, moneda națională urmând a fi retrasă treptat din circulație.
Bulgaria și Croația au fost admisă în anticamera euro încă din luna iulie a anului trecut anunțând oficial că peste doi ani și jumătate vor adopta moneda europeană. Deși nu va exista nicio perioadă de tranziţie, aderarea la zona va avea loc, cel mai probabil, la 1 ianuarie 2024. Cele două monede vor circula concomitent timp de o lună, urmând ca bulgarii să retragă leva din circulație în cursul lunii februarie. Moneda națională va putea fi schimbată la un curs fix de 1,95 leva pentru un euro.
La nivelul Uniunii Europene, 19 state membre folosesc deja euro ca monedă națională, Lituania fiind țara care s-a alăturat cel mai recent Zonei euro, la 1 ianuarie 2015, însă la polul opus, Grecia este țara despre care s-a spus în repetate rânduri că intrarea în Zona euro ar fi fost o greșeală. anticamera euro încă din luna iulie a anului trecut
România se alătură Zonei euro
Când s-ar putea alătura și România zonei euro încă nu se știe. Țara noastră nu mai îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare potrivit Raportului de Convergență elaborat de Comisia Europeană, unul dintre motive fiind chiar deficitul bugetar care depășește pragul de 3% din PIB și ar putea coborî sub acest prag abia în 2024.