Reprezentantii statelor membre NATO si-au reafirmat marti angajamentul de a se apara reciproc impotriva atacurilor externe si au subliniat forta relatiilor dintre America de Nord si Europa, dupa patru ani de indoiala si ingrijorare in randul unor aliati din cadrul administratiei Trump.
Ministrii de externe ai NATO, inclusiv secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-au angajat, de asemenea, la clauza de aparare colectiva, potrivit articolului 5 din tratatul fondator al NATO, in temeiul caruia un atac impotriva unui aliat va fi considerat un atac impotriva tuturor. Clauza a fost activata o singura data, dupa atacurile din 11 septembrie asupra New York-ului si Washingtonului.
Fostul presedinte american Donald Trump a criticat adesea partenerii NATO pentru ca nu si-au platit drepturile de aparare, susținand in mod fals ca datoreaza bani aliantei din SUA. La inceputul mandatului sau, Trump a amenintat cs nu va veni in apsrarea vreunei tari care nu respecta orientarile NATO privind cheltuielile, provocand ingrijorari in randul natiunilor membre apropiate de granitele Rusiei, precum Estonia, Letonia, Lituania si Polonia.
Ministrii au mentionat ca membrii aliantei celor 30 de natiuni „fac progrese bune in ceea ce priveste impartirea mai echitabila a sarcinii transatlantice”. De asemenea, au asigurat ca NATO va continua sa se adapteze in fața „amenintarilor in crestere si a concurentei sistemice, subliniind ca „acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenintare la adresa securitatii euro-atlantice”.
Anterior, Blinken a spus ca SUA este hotarata sa revitalizeze aliantele si parteneriatele, incepand cu NATO.