Potrivit unui raport publicat de CNBC, statul chinez planuieste o miscare care va intari capacitatea Beijingului de a folosi comertul drept arma impotriva rivalilor sai geopolitici. „Daca China are un punct slab, acesta este dependenta ridicata de resurse naturale straine“, prezice firma de consultanta Verisk Maplecroft.
Se stie ca statul chinez este unul dintre consumatorii fideli de petrol si minereu de fier, iar pentru a acoperi o astfel de cerere interna, China depinde masiv de importul resurselor naturale. O modalitate prin care aceasta isi poate diversifica resursele importate este aceea de a achizitiona cat mai multe actiuni in cadrul companiilor straine.
„China incearca sa-si intareasca controlul asupra lanturilor globale de aprovizionare prin investitii si parteneriate internationale. Beijingul sustine companiile de stat in eforturile lor de expansiune globala si de obtinere a controlului asupra unor baze externe de resurse de la sfarsitul anilor ‘90“, citeaza Ziarul Financiar din raportul consultantei.
In diversificarea surselor de import, China prefera furnizori din „regimuri autocratice stabile“ si nu din democratii care ar putea implica schimbari de politica, releva raportul. (Ziarul Financiar).
Avand dechidere catre mai multe surse de import, China va ocupa un loc bine pozitionat pe piata comerciala fata de rivalii sai geopolitici. De asemenea, in raport este specificat exemplul masurii luate de chinezi privind interzicerea carbunelui australian, considerat unul dintre exporturile care a suferit dificultati din cauza deciziilor de la Beijing.
In conditiile in care eforturile Chinei continua in aceasta directie, tensiunile geopolitice ar putea persista. In acest sens, companiile si investitorii aflati in vizorul statului chinez ar trebui sa fie pregatiti.